De omgeving

NORMANDIË

Les Pommiers ligt in het plaatsje Amfreville, gemeente Picauville, in het hart van de Cotentin, het westelijk schiereiland van Normandië, met zijn witte zandstranden, azuurblauwe zee, prachtige duinen en rotspartijen, en vlakbij de invasiestranden.

In deze prachtige streek van Normandië valt veel te zien, te ontdekken en te beleven. Of je nu komt voor een sportieve vakantie, geniet van markten, brocantes, kunst, cultuur en culinaire belevenissen, of je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van de kolonisatie van de Noormannen (Vikingen), de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland of Frankrijk of de invasie D-Day in 1944 toen de geallieerden landden op de Normandische stranden om Europa van de Nazi’s te bevrijden, deze regio heeft veel te bieden.

Normandie Omg Rightb

D-DAY

Les Pommiers ligt midden in de hotspot met Sainte Mère-Eglise op 5 minuten rijden en Utah Beach op 15 minuten rijden. Er is zoveel te zien op het gebied van D-Day. Enkele plaatsen rond het thema D-Day en de slag om Normandië treft je hieronder aan.

ACTIEF

De Cotentin is zo de moeite waard om te ontdekken. Er zijn prachtige wandel- en fietsroutes. Je kan er paardrijden, zeilen, surfen, zwemmen en golfen en ga zo maar door. Iedereen kan in zijn eigen tempo genieten van de schoonheid en de verscheidenheid van de landschappen.

CULINAIRE BELEVENISSEN

De Cotentin staat bekend om zijn heerlijke lokale specialiteiten zoals Coquilles Saint-Jacques en oesters. De oesters uit de Cotentin zijn beroemd om hun unieke smaak en textuur. Ook komen de calvados, cider en heerlijke kazen waaronder camembert, livarot, neufchâtel en pont-l’évêque, uit Normandië. Dus als je van lekker eten houdt is Normandië een feest.

MARKTEN & BROCANTES

Houd je van struinen over Franse markten of brocantes, waar je lokale producten of antiek kunt vinden? Er zijn vele markten te vinden. Een van de meest populaire markten is de markt op Place de Gaulle in Cherbourg-en-Cotentin. Deze markt vindt welke donderdag plaats en biedt een breed scala aan lokale producten.

KUNST & CULTUUR

Er is veel te beleven op het gebied van kunst en cultuur in de Cotentin. Het schiereiland is de bakermat van het impressionisme en je kunt er nog steeds de sporen van de kunststroming terugvinden. In de ongerepte natuur van de Cotentin kregen kunstenaars als Millet, Boudin, Renoir en Signac inspiratie voor hun werken.

Als je geïnteresseerd bent in kunst, dan is een bezoek aan het Musée des Beaux-Arts in Caen een aanrader. Hier hangen werken van Monet, Courbet en Bonnard. In het Musée d’Art et d’Histoire Baron Gérard in Bayeux kun je genieten van werken van Boudin en Caillebotte.

DORPEN & STEDEN

Deze regio staat niet alleen bekend om de landingsstranden, de D-Day bezienswaardigheden en steden als Caen of Cherbourg-en-Cotentin, maar ook om de vele charmante dorpjes waar je even terugkeert in de tijd en die zeker de moeite waard zijn. Hier zijn enkele van de meest populaire:

  • Barfleur: dit pittoreske vissersdorpje ligt aan de oostkust van de Cotentin en staat bekend om zijn charmante haven en middeleeuwse architectuur. Een ideale plek om te genieten van verse vis een zeevruchten.
  • Saint-Vaast-la-Houge: dit dorpje ligt vlakbij aan de westkust van de Cotentin en is vooral bekend om zijn oesterkwekerijen. Met zijn historische haven en twee torens van Vauban, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen.
  • Barneville-Carteret: dit dorpje, bekend om zijn prachtige stranden, ligt aan de westkust van de Cotentin; ideaal om te genieten van de zon en de zee. Het heeft ook een mooie haven en een historisch kasteel.
  • Valognes: dit dorpje ligt in het hart van de Cotentin en staat bekend om zijn prachtige herenhuizen en landhuizen. Hier kun je niet alleen genieten van Normandische architectuur en geschiedenis maar van een lekkere lunch of diner in een van de betere restaurants.
  • Bayeux: in dit middeleeuwse stadje in Calvados, drie kwartier hier vandaan, wandel je rond in een prachtig middeleeuws centrum. Ook dit stadje bestond al in de tijd van de Gallo-Romeinen, maar de Noormannen verwoestten de hele stad in de 9e eeuw. Bayeux werd daarna opnieuw opgebouwd en omdat de stad grotendeels ontsnapt is aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn veel van die gebouwen uitstekend bewaard gebleven. Het is vooral bekend om zijn beroemde wandtapijt en prachtige middeleeuwse architectuur.
  • Carentan-les-Marais: dit dorpje ligt op vijftien minuten rijden en staat bekend om zijn belangrijke locatie tijdens de Slag om Normandië en er zijn nog veel sporten van deze periode terug te vinden. Ook zijn er veel musea in de buurt die zich richten op deze periode, zoals het D-Day Experience Museum.
  • Mont Saint Michel: Dit stadje is niet alleen een wereldberoemde toeristische trekpleister, maar het is ook een eeuwenoud bedevaartsoord. Het is gebouwd op een rotsachtig eilandje. Door de eeuwen heen zijn hier allerlei architectonische juweeltjes aangelegd: de pre-romaanse kerk, de abdij en de romaanse en gotische kloostergebouwen. Mont Saint-Michel staat sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst.
  • En tot slot een aanrader voor de wandelaars is een wandeling naar Nez de Jobourg langs de hoogstgelegen kustlijnen van Europa via Chemin des Douaniers. Dit pad werd oorspronkelijk gebruikt door douaniers om de smokkel en plundering van schepen te voorkomen.